Buffertanks bij warmtepompinstallaties – voor professionele toepassing

- Buffering bij warmtepompinstallaties – voor professionele toepassing

Buffering bij warmtepompinstallaties

De toepassing van buffering bij warmtepompinstallaties zorgt er voor dat de laatste minder vaak hoeft in te schakelen, met als gevolg minder energiegebruik. Via een warmtepomp wordt er warmte gewonnen uit de bodem, uit water of lucht. De warmte van de bron wordt via de werking van de warmtepomp omgezet naar een hogere ruimte- en/of tapwatertemperatuur.

Extra energiebesparing door buffering

Het rendement van warmtepompen (de COP genoemd) ligt hoger dan bij traditionele verwarmingssystemen. Indien de warmtepomp echter hoge temperaturen dient te leveren is het rendement minder dan bij afgifte van lagere temperaturen.

Extra energiebesparing kan men verkrijgen door warmteopslag in een buffertank (accumulator). Een optie is om hierin voor eventuele hoge temperaturen elektrische weerstanden in te bouwen, waarbij de warmtepompinstallatie het deel met lagere temperaturen realiseert.
Dit kan zorg dragen voor een hoge COP en uiteindelijk maximale besparing. Buffering is bij alle type warmtepompinstallaties meer besparend, ook bij uitvoeringen met inverter. De compressor draait minder en stabieler, waardoor tevens minder slijtage.

Energieopslag bij warmtepompinstallaties, type voor diverse combinaties

- Toepasbaar bij warmtepompinstallaties; combi-uitvoering voor combinaties van systemen


Voordelen Akvaterm bij warmtepompinstallaties

- Behoren tot de best geïsoleerde tanks op de markt met naadloos gespoten PUR isolatie, voorzien van een gesloten cel-structuur. Warmteverlies +- 1,0-1,9°C per etmaal, resulterende in een perfecte temperatuur-lagering. De warmtepomp behoeft dan ook minder vaak in te schakelen.

- Mogelijkheid om met twee aparte temperaturen te werken in één tank, zowel ruimteverwarming als tapwatervoorziening in hetzelfde vat via een energiebesparend concept.

- Besparing op de investering, bijvoorbeeld een kleinere capaciteit warmtepomp nodig

- Langere levensduur installatie i.v.m. minder schakelen apparatuur.

Toepasbare opties in de tank

- Er kunnen speciale geleidingsbuizen en scheidingsplaten geïnstalleerd worden, om zodoende meer rust en stabiliteit te realiseren.

- Speciaal gevinde koperen spiralen voor tapwater, solar of hete gassen, intern geïnstalleerd met een betere warmteoverdracht. Voordelen t.o.v. platenwisselaars: geen warmteverlies, hogere temperaturen en een lagere investering.

- Elektrische weerstanden als bijverwarming of als back-up. Interessant indien u tevens zonnepanelen voor elektra-voorziening heeft.

Bekijk bijpassend product